Anysurfer voor een toegankelijker internet

logo anysurfer

Anysurfer voor een toegankelijker internet

Vóór mei dit jaar (2017) had ik nog nooit over AnySurfer gehoord.
Ik trad toen binnen in de wondere wereld van het webdesign en al in het eerste bestek dat ik las - vele volgden - kwam ik die naam tegen. Enkele google searches later was ik op de hoogte, legde het voor aan de collega’s en konden we de procedure starten om het label te behalen.

AnySurfer is een initiatief van de vzw Licht en Liefde, een organisatie die de belangen van blinden en slechtzienden behartigt (https://www.blindenzorglichtenliefde.be/). Hun opzet is om zoveel mogelijk websites bruikbaar te maken voor mensen die screenreaders, brailleregels en andere hulpmiddelen gebruiken.

Als ziende besef je niet hoe verschillend de toegankelijkheid kan zijn bij websites die er op het eerste zicht behoorlijk gelijkaardig uitzien. Als de webontwikkelaar echter van bij de aanvang rekening houdt met de richtlijnen, kan de site optimaal gebouwd worden - zonder veel extra inspanning.

Wat screenreaders vooral voorlezen - naast uiteraard de tekst die op de website wordt gepresenteerd - is de alt-text. Voor wie hier minder in thuis is: alt-text maakt deel uit van de HTML-code van een webpagina en hoort bij een afbeelding. Er wordt verwacht dat degene die de pagina opmaakt die alt-text zo invult dat het voor de belemmerde gebruiker nuttig is als die wordt voorgelezen (‘img128896’ zegt niet zoveel en bekt niet zo lekker ...).

Dit leerden we - ik althans, andere collega’s waren al ingewijd - tijdens de sessies die Gijs Veyfeyken en Bart Simons van AnySurfer begin oktober in onze kantoren gaven. We hoorden ook wat de screenreader voorleest als de taal niet correct wordt aangegeven in de HTML-code - bv Nederlands dat wordt voorgelezen alsof het Engels zou zijn - waarom het geen goed idee is om met grote en kleine tekst te werken, videos best niet automatisch starten, het belangrijk is dat de site zonder muis kan gebruikt worden, enzovoort.

15 punten - zie http://www.toegankelijkheidsmonitor.be/2017.html - die als je erover nadenkt evident zijn maar waar we vaak geen aandacht aan besteden. Het goede nieuws is dat als je dat wel doet, je site ook voor de niet gehinderde gebruiker een aangenamere surfervaring biedt, en misschien het beste, vanuit marketing-standpunt: dat het je SEO een boost geeft.

Drupal biedt sowieso standaard al veel accessibility-tools, zoals standaard alt-tags, standaard ‘skip-to-content’ link, standaard de nodige formulier-attributen. Meer vind je op https://www.drupal.org/about/features/accessibility .

In de loop van de komende weken laten we onze eerste site auditen en zetten daarmee de volgende stap om het label Erkend Bouwer te behalen. Ook onze eigen site wordt geoptimaliseerd.

Zie ook:
http://www.anysurfer.be/nl

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief